AED voor de hele buurt! | 24/7 bereikbaar in Zwijndrecht

8 april 2024 – In Zwijndrecht is de dekking voor openbare AED’s in de gehele gemeente al groot, maar tot voor kort ontbrak een volledige dekking van AED’s die 24/7 bereikbaar zijn voor alle inwoners van Zwijndrecht en Heerjansdam. Echter, dankzij een samenwerking tussen het Ondernemersfonds Zwijndrecht en Salem Safety (partner van Hartstichting Zwijndrecht) is hier verandering in gekomen.

Het Ondernemersfonds Zwijndrecht heeft samen met Salem Safety in kaart laten brengen waar de plekken waren die nog geen voldoende dekking hadden. Vanuit de ondernemers en organisaties die aangesloten zijn bij het fonds was namelijk al meerdere keren de wens uitgesproken om dit collectief goed te organiseren voor Zwijndrecht en haar ondernemers en inwoners.

Op maandag 8 april is, tijdens de Week van de Hartstichting, symbolisch de eerste van de 11 extra AED’s geplaatst bij Lega Products op bedrijventerrein Develpoort.  Youri Kloosterman van Lega Products, Alain Klijmij van Salem Safety en bestuursleden Herman Jonker, Teun Muller en Rosalie de Paepe namens het Ondernemersfonds Zwijndrecht waren hierbij aanwezig. Rondom bedrijventerrein Develpoort zijn veel woningen en met deze plaatsing van de AED heeft dit gedeelte van Zwijndrecht nu ook een goede 24/7 dekking. In de komende weken worden de andere AED’s nog geplaatst in de gemeente.

Het geheim van samen
Waar mogelijk is in dit project ook gekeken om reeds aanwezige AED’s van binnen naar buiten te halen zodat ook die AED’s 24/7 bereikbaar zijn. In nauw contact met Monique Walraven van ParkTrust, parkmanager op de bedrijventerreinen in Zwijndrecht, weet zij goed bij welke ondernemers er een AED aanwezig is.

Met de gemeente Zwijndrecht is gekeken waar de AED’s die nog nodig zijn op geschikte locatie in de buitenruimte kunnen komen te hangen. Ook diverse bewoners hebben aangegeven bijvoorbeeld een zijkant van hun huis of schutting beschikbaar te stellen.

Waarom 24/7 beschikbaar voor de buurt?
Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dat kan op sportveld gebeuren, op het werk, maar veelal in of om het huis. Binnen de eerste 6 minuten reanimeren en bij een schokbare hartritmestoornis defibrilleren met een AED biedt een overlevingskans van 50-70 procent. Daarom is het van cruciaal belang dat een AED altijd beschikbaar is in de buurt.

AED-training
Maar bij alleen de AED’s plaatsen en onderhouden blijft het niet.Hoewel AED’s ontworpen zijn om door iedereen te worden gebruikt, vereist het correcte gebruik ervan enige kennis en oefening. Youri Kloosterman van Lega Products kan dit beamen. Alle medewerkers van Lega Products hebben een reanimatie en AED training gehad zodat zij in geval van een noodsituatie weten hoe te handelen.

In de komende periode worden er meerdere AED-trainingen aangeboden aan de ondernemers en inwoners van Zwijndrecht. Wilt u zich hier reeds voor aanmelden? Stuurt u hiervoor een e-mail aan info@ondernemersfondszwijndrecht.nl