Blog Hinrich Slobbe – zomer 2021

Ondernemend Zwijndrecht is in beweging. Na ruim een jaar van gedwongen inactiviteit beginnen de bubbels weer te borrelen en ontstaat er een begin van hernieuwde euforie. Ik zie het om me heen, plannen worden gesmeed in Winkelcentrum Walburg, de Zwijndrechtse horeca ontwaakt, bedrijfsterreinen groeien en bloeien, ondernemers uit Heerjansdam slaan de handen in een om gezamenlijk beleid te voeren over veiligheid, bereikbaarheid, zichtbaarheid en netwerken. De straten in het centrumgebied fleuren op door hanging baskets, langzaamaan worden weer plannen gemaakt voor feesten en massale evenementen, studenten hebben een visiedocument geproduceerd op weg naar 2030.

Deze bruisende berichten geven mij een trots gevoel. Omdat het Ondernemersfonds Zwijndrecht aan deze initiatieven net dat positieve zetje in de rug geeft. Geld dat beschikbaar is om samenwerking mogelijk te maken. Inclusiviteit, iedereen doet mee, iedereen profiteert mee, Zwijndrecht wordt sterker. De optimist in mij geeft aan dat we op weg zijn naar een nieuwe economische groei. Niet alleen in euro’s maar veel meer in duurzaamheid. De mensen in bedrijven, organisaties en wijken groeien in welzijn, de natuur ontwikkelt zich positief en ondernemingen worden financieel gezonder.

Het fonds wil in 2021 en 2022 alle trekkingsgebieden activeren. Ook die gebieden die de weg naar het fonds nog niet gevonden hebben. We hebben als doelstelling geformuleerd dat meer dan 95% van het fondsgeld gebruikt wordt in het komende jaar. Liefst 100% natuurlijk maar we hebben nog wel een weg te gaan. 15% van de ondernemers heeft nog geen geld opgenomen uit het fonds in de afgelopen vijf jaar. Dat zijn vooral de kleinere winkelgebieden en het Buitengebied bij Heerjansdam. Ook de Zorgsector en het Sportdomein moeten worden gestimuleerd om de financiële ruimte die wij hen bieden te omarmen en met goede plannen te komen om hun trekkingsgebied duurzaam mee te laten groeien met de rest van Zwijndrecht. Het bubbelt en het bruist: tijd om de flessen te ontkurken en mee te gaan in de economische en maatschappelijke groei!

Hinrich Slobbe
Voorzitter Stichting Ondernemersfonds Zwijndrecht