Blog Hinrich Slobbe – juni 2019

17 juni 2019Voorzitter bestuur Ondernemersfonds Zwijndrecht juni 2019 Het Ondernemersfonds Zwijndrecht bestaat 3 jaar. Na een aarzelend begin staat er nu een organisatie die bedrijven in Zwijndrecht in staat stelt om succesvol het bedrijvenpark, winkelcentrum of werkgebied aantrekkelijker te maken voor de bedrijven zelf, de klanten, het personeel en de directe omgeving.

Vele goede voorbeelden zijn reeds te geven van trekkingsgebieden die door de bijdragen uit het fonds het mogelijk hebben gemaakt om een gezonde bedrijfsvoering of revitalisering van het bedrijventerrein mogelijk te maken. Van het organiseren van een braderie of klanten-dag tot het realiseren van cameratoezicht, bewaking, hanging baskets, feestverlichting, AED’s, beweegtuin, glasvezel, sportfestijn en groenvoorziening.

Gezamenlijke initiatieven waarbij sommige “collega”-ondernemers de neiging hebben om weg te duiken die nu uit gemeenschappelijke middelen worden gefinancierd. Omdat Samen echt Samen betekent. Teamwork beter werkt dan kruideniersmentaliteit. Ondernemerschap is namelijk op de lange termijn Stakeholder-schap. Rekening houden met alle betrokkenen. Eigen personeel, klanten, buren, mede-ondernemers, de directe omgeving van het bedrijf, de gemeenschap, burgers, politici en samenleving.

Korte termijn denken leidt wellicht tot korte termijn succes maar de echte ondernemers denken strategisch aan het grotere geheel. Je wilt geen winstoptimalisatie ten koste van je eigen omgeving. Positief resultaat smaakt beter als de buren het ook goed hebben. Een mooie, sociale en veilige leefomgeving verhoogt de beleving van economische groei.

Zwijndrecht was ooit een kleine tuindersgemeenschap die gegroeid is door maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van Zoutzieders, Aannemers, Houthandelaars, Glasblazers, Scheepsbouwers, Zaadveredelaars tot Buizenhandelaars. Ondernemers die niet alleen aan eigen winst optimalisatie dachten maar met elkaar een gemeenschap hebben gecreëerd die voor werknemers, hun families en omgeving een zeer prettige en sociale continuïteit hebben gerealiseerd. Welzijn en welvaart die niet ten koste van anderen ging maar in samenwerking tot stand kwam.

In die erfenis mag het Ondernemersfonds Zwijndrecht een volgende stap zetten. Samen met alle ondernemers van Zwijndrecht gaan we de disruptief innoverende jaren 20 en 30 van de 21ste eeuw in. De afgelopen 20 jaar hebben reeds voor zeer veel explosieve vernieuwing gezorgd. De komende 20 jaren zullen minimaal zo verrassend zijn. Businessmodellen zijn continue aan het (r)evolueren. Wij zullen als Ondernemersfonds Zwijndrecht moeten meedenken met deze nieuwe stroom van ontwikkelingen.

Graag ondersteunen wij de plannen van de ondernemers om deze toekomst net zo succesvol te maken als het recente verleden. Er is weer veel geld te verdelen over de trekkingsgebieden. Nieuwe plannen voor nieuwe tijden. Wij zien er met elkaar naar uit!